SGP-ChristenUnie wil relatieloket voor relatiehulp

SGP-ambachtNov21-ceesvdwal_48.jpg
Jeroen van der Laan
Door J. van der Laan op 7 februari 2022 om 16:49

SGP-ChristenUnie wil relatieloket voor relatiehulp

 Als het aan raadslid Jeroen van der Laan ligt, komt er zo snel mogelijk een relatieloket in Hendrik-Ido-Ambacht waar inwoners terecht kunnen met al hun hulpvragen bij relatieproblemen. “We moeten al het mogelijke doen om vechtscheidingen te voorkomen.”

Uit studies blijkt dat een gedeelte van de zorgvragen in de jeugdhulp een verband heeft met echtscheiding van de ouders. Daarom wil de 36-jarige Van der Laan dat de gemeente een relatieloket start. “In veel gemeenten zie je scheidingsloketten om een echtscheiding wat soepeler te laten verlopen. Wij willen aan de andere kant beginnen:  het bieden van hulp aan ouders die samen hun relatieprobleem willen aanpakken.” Jeroen werkt in het onderwijs als onderzoeker en docent, en binnen de acute zorg in het ziekenhuis en ziet daar dagelijks de gevolgen van instabiele relaties. Vorig jaar schreef hij  - samen met Martine Kamphuis - een manifest over echtscheidingspreventie. Uit hun inventarisatie van tal van studies bleek dat kinderen een deel van hun zelfvertrouwen verliezen bij een echtscheiding, er sprake kan zijn van gedragsveranderingen en er op latere leeftijd meer problemen kunnen ontstaan. “Een kind is het beste af als de vader en moeder het samen goed hebben.”

Steungezinnen
Hoe zou zo’n relatieloket eruit moeten zien volgens Van der Laan? “Het zou goed zijn als het wijkteam maar ook kerken en verenigingen hier met elkaar over gaan nadenken. Als je het aan mij vraagt is het belangrijk om te investeren in relaties nog voor het kind geboren is. Zo’n programma is er ook in Noorwegen. Ook verloskundigen kunnen een rol spelen. Het blijkt als ouders beter voorbereid zijn op wat het betekent om een eerste kind te krijgen, ze minder snel uit elkaar gaan. Daarnaast kun je gesprekken aanbieden aan stellen die dreigen vast te lopen, het sociale wijkteam een spreekuur laten organiseren, samenwerken met kerken en verenigingen en steungezinnen faciliteren waar kinderen tijdelijk terecht kunnen.” Uit onderzoek blijkt dat een echtscheidingssituatie op plaats drie van de top vijf van problemen van volwassenen in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht staat. “Het is dus echt nodig dat hier iets mee gebeurt.”

Jeugdzorg 
Uit berekeningen van andere gemeentes blijkt dat een vechtscheiding zo’n halve ton kost, omdat er een groter beroep op jeugdhulp wordt gedaan. “Daarom mag zo’n relatieloket ons wel wat kosten. Door te investeren hopen we dat relaties stabieler worden en zo de vraag naar jeugdzorg te verminderen.” Van der Laan geeft aan  te geloven in de grote waarde van stabiele huwelijken en van gezinnen. “Voor een gezonde Ambachtse samenleving zijn hechte gezinnen van groot belang: het geeft kinderen een stevige basis voor de rest van hun leven. Een gezin biedt stabiliteit, structuur en vertrouwen. Wij zien het huwelijk als een grote gave van God die dit in de schepping heeft gegeven.” Op de vraag of als je als gemeente kunt voorkomen dat er echtscheidingen plaatsvinden is Jeroen duidelijk. “Nee, maar we kunnen er wel alles aan doen om relaties stabieler te maken.” Jeroen van der Laan – die onder andere een master politicologie aan de universiteit volgde – zit sinds acht jaar in de gemeenteraad.  De gemeenteraadsverkiezingen zijn 14-16 maart 2022 en hij is kandidaat 7 op de SGP-ChristenUnie-lijst.

Labels: ,