Rondetafelgesprek ‘starters op de woningmarkt’ nuttig

foto 23-2-2022.jpg
SGP-ambachtNov21-ceesvdwal_14.jpg JonathanvdDool-ceesvdwal_links.jpg
Door E. van Hartingsveldt, J. van den Dool op 28 februari 2022 om 12:15

Rondetafelgesprek ‘starters op de woningmarkt’ nuttig

Veel jonge woningzoekenden kennen de ervaring van Marlies Verweij die al 24 keer een bieding heeft gedaan op een woning die hoger lag dan de vraagprijs. En nog heeft ze geen woning. “Ik heb alles al geprobeerd, ik bel met alle makelaars, weet inmiddels hoeveel ik moet overbieden en heb een aantal keer een aankoopmakelaar ingeschakeld. Maar ik moet ook werken en dat betekent dat als er een nieuw huis beschikbaar komt, er vaak in korte tijd al tientallen gegadigden voor gaan.” Het ervaringsverhaal van Marlies tekent de ‘paniek’ op de woningmarkt.

Vrijwel alle Ambachtse expertise als het gaat om de woningmarkt zat woensdag 23 februari aan tafel om over het startersprobleem te spreken.  Aanleiding voor dit gesprek was een LinkedIn bericht van de SGP-ChristenUnie over de problemen voor starters op de woningmarkt. Lijsttrekker van de SGP-ChristenUnie André Flach: “Op dit bericht, wat bijna 10.000 keer werd bekeken kwamen veel enthousiaste en betrokken reacties. Daarom hebben we het initiatief opgepakt om een rondetafelgesprek te organiseren met de lokale makelaars, lokale ontwikkelaars en een starter.” Het gesprek wat plaatsvond op het kantoor van Stemar Projectontwikkeling werd bijgewoond door Sam Wisse van Wisse Makelaardij B.V., Oene Mulder van Van Spronsen Makelaars, Francis Nolten van makelaardij Nolten, Mariëlle van Vliet van Stemar Projectontwikkeling, Ernst Peeman van Blauwhoed ontwikkeling, starter Marlies Verweij en Erik van Hartingsveldt, Jonanthan van den Dool en André Flach namens de SGP-ChristenUnie.

Het leverde een boeiend gesprek op. Er werd gesproken over verschillende manieren om het probleem voor starters op te pakken. Doorstroming van ouderen door juist seniorenappartementen te bouwen, het opnieuw invoeren van de startersleningen voor bestaande woningen en het zoeken van geschikte locaties om nieuw te bouwen. “Juist voor senioren kan er nog wel wat betaalbaars worden bijgebouwd” aldus Francis Nolten “Maar”, benadrukte Sam Wisse, “het is wel belangrijk dat Ambacht het dorpse karakter blijft houden met onder andere de groene parken, dus niet alles volbouwen. Maatwerk is dus heel belangrijk.” Oene Mulder ging vooral in op nieuwe concepten “boven en beneden wonen en ‘rug aan rug’ woningen zonder achtertuin zijn ideeën die we graag mee willen geven” Aldus Oene Mulder. Mariëlle van Vliet en Ernst Peeman haakten daarop in met de waarschuwing dat er geen starterswoningen moeten worden gebouwd volgens de waan van de dag, dus geen flexwoningen maar vooral woningen die op lange termijn aantrekkelijk blijven. Ook ontstond er een mooie discussie over nieuwe locaties die nog bebouwd kunnen worden en de vraag wanneer Ambacht ‘vol’ is. Na de Volgerlanden kan er nog gebouwd worden aan de Noordoevers. Meer grote nieuwbouwlocaties zijn in Ambacht niet voorhanden. André Flach: “Er zijn zeker nog wel plekken in Ambacht waar met verstandig maatwerk  ruimte is voor woningbouw ook voor starters. Het behoud van de parken vind ik wel heel belangrijk. Ik ga graag aan de slag met de suggesties die ik vanmiddag heb gehoord.”

Gespreksleider Erik van Hartingsveldt sloot de bijeenkomst met de opmerking dat hij blij was met de kennis en inzichten die zijn uitgewisseld en dat de SGP-ChristenUnie hier graag voordeel mee doet in de komende vier jaar.

Labels: , ,